Викладачка канадської школи виграла Global Teacher Prize розміром $ 1 млн.

       Викладачка канадської школи була названа лауреатом щорічної премії Global Teacher Prize.
      Меггі МакДоннелл, яка викладає у віддаленій сільській школі, виступила на церемонії нагородження з промовою щодо проблеми молодіжних суїцидів в громаді інуїтів.
        Переможниця була оголошена через відео-трансляцію космонавтами на Міжнародній космічній станції.
      Її привітав прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, який сказав, що вона «формує майбутнє».
«Ви вирішили навчати в школі Ikusik в Саллюіт, віддаленому селі в Канадській Арктиці. До цього села навіть немає наземної дороги і дібратись до нього можна тільки по повітрю. Там холодно, дуже холодно -20 С в цей час року», – сказав пан Трюдо. «Я хотів би подякувати кожному вчителю, який там викладає».
     Пані МакДоннелл працювала, щоб поліпшити шанси на життя і здоров'я ізольованого спільноти молодих людей інуїтів, які зіткнулися з відчуженням з боку суспільства. Саме через це там надзвичайно висока кількість самогубств.
      «Коли я приходжу до школи вранці, в цьому класі є стоїть пустий стіл», – розповіла вона про свої відчуття після самогубства студента.
     Пані МакДоннелл сказала, що пам'ять про такі смерті переслідувала її, і вона хотіла, щоб премія привернула увагу до цієї проблеми. «Я не знала, доки не приїхала в Саллюіт, що саме такою є канадська реальність», – сказала она.
      Приз розміром 1 млн. $ (810 000 фунтів стерлінгів) за видатні досягнення у викладанні було оголошено на Глобальному форумі з питань освіти в Дубаї. Приз призначений для підвищення статусу викладання – з церемонією шоу-бізнесу з гламуром та відомими іменами.
    Відеоролик принца Гаррі був показаний на екрані, а на церемонії взяли участь віце-президент Об'єднаних Арабських Еміратів Шейх Мохаммад бен Рашид аль-Мактум.
       Астронавт Томас Песке, виступаючи від Міжнародної космічної станції, сказав: «Я хотів би бути першим в історії, хто подякував всім вчителям світу з космосу».
      У топ-10 фіналістів увійшли викладач Великої Британії Раймонд Чемберс, який викладає інформатику в академії Брук Вестон, Корбі, Нортгемптоншир. Санні Варки, засновник фонду, який організовує премію, сказав: «Я сподіваюся, що історія Маггі МакДоннелл надихне тих, хто хоче увійти в професію педагога».

Коментарі